Wat is het verschil tussen een relatiegeschenk distributeur en supplier?

In de relatiegeschenkenbranche maken we onderscheid tussen twee soorten handelaren: distributeurs en suppliers. Een vaak gestelde vraag is: wat is nou precies het verschil tussen een distributeur en een supplier? Het is belangrijk om te begrijpen wanneer je zaken wilt doen, want de rolverdeling en dienstverlening is zeer verschillend. In dit artikel leggen we het in simpele bewoording uit.

Relatiegeschenken distributeur

Distributeurs (resellers) zijn gespecialiseerd in sales en advies richting eindklanten. Houden geen of weinig voorraad aan en kopen vrijwel uitsluitend in bij suppliers. Het kan voorkomen dat een distributeur (via agenten) direct inkoopt bij fabrikanten. De distributeurs van relatiegeschenken worden gekenmerkt door de volgende activiteiten:

  • Gespecialiseerd in verkoop richting eindklanten
  • Geen of weinig voorraad
  • Koopt voornamelijk in bij suppliers

Relatiegeschenken supplier

Leveranciers kopen in bij fabrikanten en houden voorraad aan. Deze bedrijven opereren meestal internationaal en bedienen vanuit lokale vestigingen enkele honderden tot duizenden distributeurs. De suppliers van relatiegeschenken worden gekenmerkt door de volgende activiteiten:

  • Voorraadhoudend
  • Directe lijn met fabrikant, of eigen fabriek
  • Levert relatiegeschenken aan distributeurs, niet aan eindklanten

Niet zwart/wit

Het is duidelijk dat het belangrijk is om het verschil tussen suppliers en distributeurs te kunnen onderscheiden. Dat gezegd hebbende zien we al enkele decennia dat een zuivere scheiding van activiteiten allang niet meer gemaakt kan worden. Dus het kan voorkomen dat een distributeur vooraad aanhoudt en ‘eigen’ producten importeert voor klanten. En ook zijn er voorbeelden van suppliers die voorzien in design- en sampleaanvragen, en zelfs eindklanten direct leveren.

Eindklanten zijn bedrijven en merken die promotionele artikelen inkopen om merkvoorkeur te creëren of sales en klantloyaliteit te stimuleren. Een eindklant kan iedereen zijn: van ZZP-er tot MKB of een grote corporate.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.